Inktspot 2018

Good migrant, bad migrant? Tjeerd Royaads_Eerste prijs Inktspot 2018'Goede migrant, slechte migrant ?' winnaar van inktspotprijs 2018
 

De Stichting Pers & Prent organiseert al sinds 1994 de uitreiking van de Inktspotprijs met de daarop volgende reizende tentoonstelling. En zoals ieder jaar op de vierde dinsdag van september worden de winnaars bekendgemaakt in het internationaal pers- en debatcentrum Nieuwspoort te Den Haag. De jury bestaat dit keer uit Xander van der Wulp, Gijs van de Westelaken en Sigrid van Essel.
De beste tekening krijgt het felbegeerde bronzen beeldje van een duivel op een inktpot. Vorig jaar won het trio van Fokke en Sukke met de tekening  Aanslagen de eerste prijs. Dit jaar gaat de eerste prijs naar Tjeerd Royaards met Goede migrant, slechte migrant? Er zijn ook een tweede en derde prijs vergeven en drie eervolle vermeldingen. Klik hier voor het juryrapport.

Het Ton Smits Huis is weer blij dat de cartoons over nationale en internationale actualiteiten uit het afgelopen politieke jaar 2017/2018 getoond kunnen worden. Van de meer dan honderd inzendingen voor de Inktspotprijs 2018 heeft ons museum een keuze gemaakt van vierenveertig prenten. Op grotendeels chronologische volgorde wordt in de tentoonstelling het jaar doorlopen. Alle cartoons zijn eerder gepubliceerd in kranten, tijdschriften of via digitale media.

De grote namen zijn weer ruimschoots aanwezig met hun werk: Collignon, Bertrams, Paul Kusters, Tjeerd Royaards, Tom Janssen en nog vele anderen.
Maar ook minder bekende namen laten zien hoe zij op geestige wijze situaties becommentariëren met hun bitterzoete, vileine, verrassende tekeningen als middel om zaken aan de kaak te stellen. De Nederlandse cultuur van spotprenten en politieke tekeningen blijkt nog altijd springlevend. Het digtale boek 'De 100 beste cartoons'. Gratis door iedereen te bekijken!


Het museum Ton Smits Huis is iedere woensdag van 11:00-17:00 te bezoeken of na telefonische afspraak. De toegangsprijs is € 2,50 per persoon.

Jacob Reviuslaan 25logo museum Ton Smits Huis Eindhoven

5644 TP Eindhoven

 +31 (0)40 211 47 86

info@tonsmitshuis.nl

Wil je snel meer weten?
 Neem telefonisch contact op of e-mail  info@tonsmitshuis.nl

Eindhoven

Website door: DHvV

Feedback