't Amusantje [archief]

Leven met humor en kleur.

In de aanloop naar de viering van het 100ste geboortejaar van Ton Smits in 2021 tonen wij zijn prilste publicaties uit het humoristisch weekblad ‘t Amusantje. Zijn tekeningen werden gepubliceerd tussen 1945 en 1949 en een aantal zijn nu in de hal van het museum te zien tot eind december 2018.

Het blad 't Amusantje_AllerhandePagina't Amusantje bevatte vooral veel korte verhaaltjes, ditjes en datjes en onvoorstelbare hoeveelheden, veelal getekende, grappen. Het geheel werd geïllustreerd met tekeningen en zwart-wit foto's.
De inhoud was keurig; er waren geen badpakfoto's of andere gevoeligheden te zien die een tere ziel zouden kunnen kwetsen. Daarmee voldeed het ruim aan de wens van de redactie om 'een genietbaar, frisch en goed ontspanningsblad te zijn'. Een vermakelijk blaadje dat in menig kapperszaak op de leestafel lag.

De naam "t Amusantje was, gemeten naar het aantal bladzijden (twintig) dat de uitgave telde, een toepasselijke naam. Commercieel bleek het toch niet pakkend genoeg en na 1949 werd het weer gewoon als voorheen Het Amusante Weekblad.

 

07/11/2018

Jacob Reviuslaan 25logo museum Ton Smits Huis Eindhoven

5644 TP Eindhoven

 +31 (0)40 211 47 86

info@tonsmitshuis.nl

Wil je snel meer weten?
 Neem telefonisch contact op of e-mail  info@tonsmitshuis.nl

Eindhoven

Website door: DHvV

Feedback