Onderscheidingen

Zijn talent ook in Europa (h)erkend

In 1964 ontvangt Ton Smits een uitnodiging om samen met andere prominente cartoonisten deel te nemen aan de competitie om de ‘Palma d’Oro van de Salone Internazionale dell’ Umorismo’ (Internationale Salon van de Humor) in de Italiaanse plaats Bordighera. Dit internationale humorfestival wordt in 1964 voor de zeventiende maal georganiseerd. De Gouden Palm is in die tijd de hoogste onderscheiding voor de kunstzinnige uiting van humor.

Ton Smits stuurt een vijfdelige cartoonstrip in over een kuikentje met een ei, waarmee hij jaren tevergeefs heeft lopen leuren; geen enkel tijdschrift is geïnteresseerd, ook The New Yorker niet. Smits zelf is overtuigd van de kracht ervan en hij krijgt gelijk: met ‘het kuikentje’ wint hij de Gouden Palm voor de beste humoristische tekening van het jaar 1964. Een onderscheiding die hem een plaats bezorgt in het internationale gezelschap van de grootsten op het gebied van de getekende humor van die tijd, zoals Saul Steinberg, James Thurber, Tom Henderson, Raymond Peynet enz. Uiteindelijk wordt ‘het kuikentje’ wereldwijd zijn meest gepubliceerde tekening.

Unicef Wereldcartoonale

In 1965 sleept Ton Smits nog een belangrijke cartoonprijs in de wacht: de eerste prijs van de Unicef Wereldcartoonale te Knokke-Heist (België). In de periode 1965-1972 wordt een van zijn tekeningen gebruikt als beeldmerk voor dit internationale cartoonfestival. In 1972 ontvangt Ton Smits een eervolle vermelding voor een reclametekening uit 1971. De tekening wordt omschreven als ‘Egg Ad’ en dingt mee in de categorie ‘trade publications/general’ in de Andy Awards Competition for Excellence in Advertising. Deze competitie wordt jaarlijks georganiseerd door The Advertising Club of New York .